design by mortella

"Jőjjetek: s úgy nem lész
Olyan sok s édes méz
Sehol, mint a tiétek.
Jőjjetek: s úgy nem lész
Olyan boldog méhész
Sehol, mint a tiétek. "

Mézekről

A méz baktériumölő hatású. Segít a nehezen gyógyuló sebek gyógyításában. Az ókori egyiptomiak is használták, sebeik gyógyítására. Magas cukortartalma hátráltatja a baktérium fejlődését. Elég napi 2-3 kanállal esténként. Nem hizlal, mert nem alakul át a szervezetben zsírrá. Ugyanis a gyümölcscukor a májban glikogénné alakul, a szőlőcukrot az izmok elégetik, a tejcukrot pedig a bél mikroorgazmusai hasznosítják. Gátolja a fogszuvasodást. Esténként, lefekvés előtt ajánlott, mert akkor érvényesül a legjobban.
A legfontosabb faktorok, melyek a mézet antimikrobiális hatásúvá teszik:
  • Magas ozmotikus nyomás, alacsony vízaktivitás
  • Alacsony pH, savas közeg
  • Glükóz-oxidáz rendszer
  • Alacsony fehérje tartalom
  • Magas szén-nitrogén arány
  • Alacsony redox-potenciál, a redukáló cukrok nagy mennyiségének következtében
  • A nagy viszkozitás akadályozza a konvekciós áramlást és limitálja az oldható oxigén mennyiségét
  • Kémiai ágensek
  • Pinocembrin tartalom
  • Lizozim
  • Terpének
  • Benzil alkohol
  • Illékony anyagok (a méh enzimrendszerével átalakított növényi anyagok)

Antioxidánsok

Általában a magasabb víztartalommal bíró, sötétebb színű mézek erősebb antioxidáns jelleget mutatnak. A mézből ezidáig az alábbi antioxidánsokat mutatták ki: pinocembrin, pinobanksin, krizin, galagin. A pinocembrin az egyetlen, ami nagyobb mennyiségben kimutatható a mézből. Aszkorbinsav (C vitamin), kataláz enzim és szelén szintén jelen van a mézben.

Összetevők

Összetevők Egy teáskanál mennyiségben (21 g) Átlagosan 100 g-ban
Víz:  3,6 g 17,1 g 
Összes szénhidrát: 17,3 g 82,5 g 
Fruktóz: 8,1 g 38,5 g 
Glükóz:  6,5 g 31 g 
Maltóz: 1,5 g  7,2 g 
Szacharóz:  0,3 g 1,5 g 
Zsírok (telített és telítetlen) --
Koleszterol--
Rost--
Fehérje  0,15 g 0,7 g
Összes kalória:  64 KCal  304 KCal 
Vitaminok
Thiamin (B1 vitamin) <0,002 mg  <0,01 mg 
Ribofalvin (B2 vitamin)  <0,06 mg  <0,3 mg 
Niacin (B3 vitamin)  <0,06 mg  <0,3 mg 
Biotin (H vitamin) --
Pantoténsav (B5 vitamin)  <0,05 mg <0,25 mg 
Piridoxin (B6 vitamin) <0,005 mg <0,002 mg 
Fólsav (M vitamin)  <0,002 mg  <0,01 mg 
B12 vitamin--
C vitamin 0,25 mg  1 mg 
A vitamin --
D vitamin --
E vitamin --
Ásványi sók 
Kalcium  1 mg  4,8 mg 
Vas 0,05 mg  0,25 g 
Cink  0,03 mg 0,15 mg 
Kálium 11 mg 50 mg 
Foszfor 1 mg  5 mg 
Magnézium 0,4 mg 2 mg 
Szelén 0,0002 mg 0,001 mg 

Mézfajták jellemzői:

Akácméz:
Íze kellemesen lágy, nagyon jól lehet vele ételt, italt édesíteni. Sokáig marad folyékony. Az akácméz világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen kristályosodó), akácvirág illatú méz.
    Fogyasztása:
  • Önmagában
  • Kenyérrel, vajjal
  • Teában
  • Sütés, főzéshez
  • Müzlivel
    Ajánljuk:
  • Gyomorsav túltengésre
  • Nyugtató hatású
  • Köhögés ellen, fertőtlenítő
Hársméz:
Pikáns íz jellemzi, amely nem csak édesíti, hanem fűszerezi is az ételt, italt. Állaga gyakran kristályos. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát. A hársméz színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyán sárgáig változhat. Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízű fajtaméz. Viszonylag nehezen kristályosodik. E mézzel különböző mézpakolásokat is szoktak készíteni. Enyhén kesernyés ízű.
    Fogyasztása:
  • Főzésre, sütésre nem ajánlott
    Ajánljuk:
  • Hörghurutra
  • Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával intenzíven hat
  • Görcsoldásra
  • Megfázásra, torokgyulladásra,köhögésre
  • Idegesség, nyugtalanság, álmatlanság ellen
  • Idegnyugtató, fertőtlenítő hatású
Selyemfűméz:
Világos színű, fűszeres, főleg a Duna menti galériaerdőkből és a Tolnai-dombvidékről származik. Igen erős, jellegzetesen fűszeres ízű, illatos. Vanília zamatú hungarikum.
    Fogyasztása:
  • Önmagában
  • Nyers ételek különleges ízesítője
    Ajánlott:
  • Virágpor érzékenyeknek
  • Enyhe vérnyomáscsökkentő
  • Szervezeterősítő
Édesharmat méz
Fenyő, hárs, tölgy és fűzfáról gyűjtött rendkívül aromás, fűszeres méz. Színe a sötét barnától a feketéig terjedhet. Enyhe illatú, markáns ízű méz. Többnyire sokáig folyékony maradnak, de egyes típusok gyorsan kristályosodnak.
    Fogyasztása:
  • Önmagában
  • Kenyérrel, vajjal
  • Müzliben
  • Italok ízesítésére, tejben különlegesen finom
    Ajánlott:
  • Jó étrendi hatású, magas ásványi anyag tartalma miatt
  • Emésztésjavító
  • Erősíti az immunrendszert
  • Növeli az állóképességet
Medvehagyma méz
Fűszeresen édes, a Mecsek vidékén található pikáns ritkaság.
    Fogyasztása:
  • Önmagában
  • Kenyérrel, vajjal
    Ajánljuk:
  • Szív és érrendszeri betegségekre
Facélia (Mézontófű) méz
Halványbarna kissé opálos. Zamata enyhe kellemes.
    Fogyasztása:
  • Csemege mézként
Repce méz
Akár egy hét alatt beopálosodik, gyakran krémmézként is emlegetik.
    Fogyasztása:
  • Kenyérrel, vajjal
  • Teában
      Ajánljuk:
    • Erősítő, fertőtlenítő
    • Gyomorsav túltengésre
    • Gyulladáscsökkentő
Napraforgó méz
    Fogyasztása:
  • Kenyérrel, vajjal
  • Teában
      Ajánljuk:
    • Erősítő, fertőtlenítő
    • Gyomorsav túltengésre
    • Gyulladáscsökkentő